onsdag 10. september 2008

En dag i Santiago

Etter at jeg var ferdig med bloggen i går bestemte vi oss for å finne oss noe mat. Vi ruslet oppover gaten og der traff vi igjen våre to tyske venner. Kjempekoselig å treffe dem igjen etter at vi alle hadde klart å komme til målet! Vi gikk inn på en bar og fikk oss litt å drikke, så bestemte vi oss like godt for å spise sammen også. Etter et mislykket forsøk på en resturant de hadde blitt tipset om, fant vi en rolig resturant med mye sjømat (de hadde krabbe og hummer i et stort akvarium i vinduet) Vi spiste nydelig skjellsuppe som førsterett og sjømatpaella som andre rett. Det ble en riktig koselig kveld. Nå ser vi nok neppe dem mer, de reiser til Madrid i kveld. Så var det tilbake til hostalet for å sove.

Det var fint å ha et soverom med bare to personer og ingen som raslet med plastposer om morgenen, så vi sto ikke opp før klokken var halv ni (!) Formiddagen ble for en stor del tilbragt i katedralen. Først var vi til høymesse kl 9.30. Det var en rolig seanse med ikke så mange til stede. Pilegrimsmessen begynte kl 12.00, men vi stilte for sikkerhets skyld opp en time før. Det myldret av mennesker overalt, kirketjeneren prøvde seg flere ganger med "Silencio, por favor" (stillhet, takk) uten at det hjalp så mye på alle guidene, jeg tror jeg observerte minst 5 forskjellige tyske grupper + en del spanske... Før messen begynte kom en nonne og øvde inn noen salmer fra Taize med forsamlingen. Hun hadde en aldeles nydelig stemme! Så toget det inn ca 8-10 prester og messen var i gang. Katedralen rommer ca 1000 personer og det sto og satt mennesker overalt. Det var likevel en veldig fin stund med fin sang, mange tekstlesinger og masse liturgi. En av tekstene ble lest på engelsk av en kanadisk prest, ellers gikk det mest i spansk. Da gudstjenesten nærmet seg slutten, kom dagens overraskelse. I katedralen er det et enormt røkelseskar som blir svingt gjennom katedralen (tradisjonelt for å dekke over lukten av skitne pilegrimer) Dette er ikke så ofte i ordinær bruk, men i dag fikk vi se det. Sannsynligvis fordi turistgruppene hadde betalt for det (aldri så galt med turister i katedraler at det ikke er godt for noe...) Det var en artig opplevelse uansett. På veien ut fikk vi også gratulert en gruppe franske som vi var vært på hils med omtrent hele tiden vi har vandret. (Vi kan ikke fransk og de kan lite engelsk, men de er en trivelig gjeng likevel)

Etter pilegrimsmessen fikk vi oss litt mat før vi tok en museumsrunde. Vi har vært i pilegrimsmuseet som fortalte om bakgrunnen for pilegrimstradisjoner både generelt og her i Santiago. Vi har også vært i katedralmuseet og sett mye fin kunst.
Etterpå har vi hatt oss en liten handletur, det er en hærskare butikker som selger souvenirer...

Ingen kommentarer: