torsdag 6. september 2007

I Roncesvalles

Nå er jeg altså i gang. Reisen gikk helt etter planen. Overnattingsplassen i Great Dunmow var trivelig. Hadde en rolig start på dagen onsdag med mye flyplassventing og køing. Klarte for sikkerhets skyld å hoppe på feil buss i Biarritz, så nå vet jeg alt om hvordan smågatene der ser ut. Heldigvis hadde jeg god tid, så ventetiden på toget i Bayonne ble bare litt kortere enn den kunne vært. Overnattingsplassen i St Jean Pied de Port var utrolig koselig (L'Esprit du Chemin) Der var det bare 14 gjester (fullt) i tillegg til de som jobbet der. Det ble dekket langbord på kvelden og en lang middag med masse god mat og drikke ble fortært.

I dag sto vi opp tidlig til felles frokost før turen over Pyreneene kunne begynne ca 8. Det var et helt fantastisk vær og passe varmt (ca 20?) litt vind, akkurat passe av den også. Det var masse dyr på beite i fjellet, spesielt hester og sauer (og en del kyr i de lavere områdene). Turen ned gjennom skogen til Roncesvalles var litt seig for trøtte bein, men møte med en orm og noen firfisler var jo artig. Kom frem til Roncesvalles ca 15. Her overnatter jeg på det store alberguet ("pilegrimsherberget") som drives av klosteret her. Dette er en enkel form for overnatting som stort sett bare består av tak over hodet + noe å ligge på. Vanligvis er dette en køyeseng evt i 3 etasjer, men kan også være en madrass på gulvet noen steder. Prisen er svært lav, det koster vanligvis mellom 3 og 7 €, det kan også være "donativo" altså man betaler så mye eller lite man vil. Noen av de private alberguene kan være dyrere, men da er også standarden høyere. Betjeningen kalles "Hospitalero" (menn) evt "hospitalera"(kvinner)
Naa har jeg fått dusjet, vasket klær og venter på pilegrimsmiddag og messe i kirken, så blir det sikkert en tidlig kveld....Liten Mariastatue som står ved veien mellom St Jean Pied de Port og Roncesvalles.

1 kommentar:

Anonym sa...

Hei Hege! Høres ut som du er kommet godt i gang med turen din. På Liland har lillehunden din det bare fint. Hun prøverå bølle med de innfødte firbeinte, men de lar seg ikke pille på nesen. :O) Hun er blitt stusset både her og der og er blitt kjempefin. Satser på å ta cert. - begge dager.
I morgen går turen sørover i en bil (nesten) full av damer. Det er masse hunder påmeldte og vi gleder oss. Go tur og ha det bra i fortsettelsen.
Hilsen Nina