søndag 16. september 2007

Atapuerca

Etter at jeg hadde skrevet meg ferdig i Belorado i går, gikk jeg videre til Tosantos. Her bestemte jeg meg for å stoppe på et "Hospital de peregrinos" som blir drevet av noen fransiskanere. Her er det ikke lov å staa opp før kl 6.30 og ingen får lov å gå før kl er 7 (Etter frokost). "Deilig å få sove" tenkte jeg... men det var nok en fiesta på gang. Denne gang dreide det seg ikke om okseløping, men en prosesjon til minne om en åpenbaring som skjedde i en hule oppe i fjellsiden utenfor byen.
På en dag i året blir derfor Jomfru Maria og Jesusbarnet tatt ut av sine faste plasser i kirken og satt på store bærestoler og båret i høytidelig prosesjon ut av kirken, en runde gjennom byen og opp til Ermita Virgen de la Peña og inn i kapellet som var bygget inne i fjellveggen. Det var en stor prosesjon, hele byen var med. Det minnet meg en del om 17.mai, bare uten flagg og musikkorps. (Mesteparten av menneskene var ikke inne i kirkene, men ventet utenfor)

Senere på kvelden var det middag etter mottoet "De hadde alt (i hvert fall fatene) felles". Vi fikk faktisk totalt 4 retter (Salat, linsesuppe, kyllinggryte og frukt) servert i de samme skålene som ble sendt opp langs bordet til den som øste opp og ned igjen til den som skulle ha mat, altså ikke nødvendigvis til den som brukte den ved forrige rett... Bestikket beholdt vi, så tror ingen ble smittet av noe dødelig. Etterpå var det en enkel kveldsbønn oppe i det lille kapellet som var der.
Hadde litt problem med å få sove pga fiestaen. Det var mye lyd av mennesker og musikk nesten hele natten, så det ble ikke så rikelig med søvn som jeg hadde tenkt meg.
Etter frokosten ruslet jeg ut av byen mens jeg betraktet noen unge helter som proevde å slå i stykker en bil med stokker. (Glad russen ikke er like voldsom hjemme)

Turen i dag har gått mye i rolig landskap, først over kornåkre, siden gjennom skog. Den siste biten gikk langs den hvite stripen på veien inn hit. I morgen blir det mye vegtrasking inn mot Burgos, gruer meg litt til det. Nå er det å hvile ut og lade opp til byvandringen i morgen.

1 kommentar:

Anonym sa...

Det er alltid like spennende å se om der er kommeten ny dagsrapport. Beskrivelsene gir et levende inntrykk av turen og gjør det svært interessant og opplysende å lese dem.
Far